Οι πιθανές μολύνσεις του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι είναι εδώ με τα θετικά του & τα αρνητικά του για όλους αλλά ειδικά για τις γυναίκες!

Για να μην έχεις περιπέτειες και για να απολαύσεις το καλοκαίρι σου χωρίς έγνοιες, διάβασε παρακάτω τους κινδύνους που κρύβονται και πώς μπορείς να προφυλαχτείς από αυτούς...

ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ (μικροβιακής- μυκητιασικής αιτιολογίας)

Πρόκειται για τοπικό ερεθισμό των γεννητικών οργάνων που οφείλεται είτε σε μικρόβια, είτε σε μύκητες.

Είναι συχνό φαινόμενο το καλοκαίρι και μπορεί να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα.

Κάνει την εμφάνισή της με κνησμό (φαγούρα) είτε εξωτερικά στο αιδοίο είτε εσωτερικά στον κόλπο, αυξημένα υγρά (διαφόρων χρωματισμών: κίτρινα, λευκωπά, κιτρινοπράσινα, πράσινα), δυσπαρεύνεια (πόνο κατά την διάρκεια της επαφής).

Πώς να προφυλαχθείς

- Φρόντισε για την τακτική και σωστή υγιεινή της γεννητικής σου περιοχής με άφθονο νερό και ενδεχομένως με κάποιο ειδικό προϊόν (σαπούνι, διάλυμα κ.λ.π.).
- Φυσιολογικά το εσωτερικό του κόλπου βρίσκεται σε μια δυναμική ισορροπία. Μην χρησιμοποιείς λοιπόν ισχυρά αντισηπτικά και μην κάνεις εσωτερικές πλύσεις χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Μπορεί να διαταράξεις την μικροβιακή ισορροπία του κόλπου σου και να προκαλέσεις κολπίτιδα.
- Μην μένεις πολύ ώρα με βρεγμένο μαγιό. Φρόντισε να έχεις δεύτερο μαζί σου για να αλλάζεις (τα βακτήρια και οι μύκητες αναπτύσσονται ταχύτερα σε θερμό και υγρό περιβάλλον).
- Μην κολυμπάς κατά τη διάρκεια της περιόδου σου.
- Μην χρησιμοποιείς συχνά ταμπόν, κι όταν αυτό γίνεται η χρήση του να μην ξεπερνά τις τέσσερις με πέντε ώρες.
- Άπλωνε πάντα τη δική σου πετσέτα πάνω στην άμμο ή στην ξαπλώστρα.
- Απόφυγε όσο μπορείς τη συχνή χρήση στενών εσωρούχων και τζιν παντελονιών. Αυξάνουν τη θερμοκρασία της περιοχής, άρα και την υγρασία, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των ενοχλητικών μας μικροβίων.
- Χρησιμοποίησε βαμβακερά κι όχι συνθετικά εσώρουχα.
- Προσπάθησε να προτιμάς παραλίες με καθαρά νερά.
- Εάν πρόκειται να ξεκινήσεις αντιβίωση, ξεκίνησε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ή κάποιο συμπλήρωμα με προβιοτικό.
- Κάνε τον τακτικό σου έλεγχο με τεστ Παπανικολάου.
- Εάν υπάρχει κάποια λοίμωξη, η σεξουαλική επαφή θα πρέπει να αποφεύγεται ή να γίνεται από την αρχή έως το τέλος με προφυλακτικό.
- Να προσπαθείς να χρησιμοποιείς πάντα προφυλακτικό, ειδικά στις νέες σου γνωριμίες.
- Εάν νιώσεις φαγούρα, ερεθισμό, αύξηση των υγρών, δυσοσμία ή πόνο στα γεννητικά όργανα, επισκέψου αμέσως τον ιατρό σου για γυναικολογική εξέταση και πιθανώς λήψη καλλιεργειών!

Τρόποι θεραπείας

Οφείλεται στη διαταραχή της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας της περιοχής (γαλακτοβάκιλλοι) στην οποία μπορεί να συνεισφέρει η λήψη κάθε είδους αντιβιοτικού.

Τα γαλακτομικά προϊόντα, το γιαούρτι και τα συμπληρώματα που περιέχουν προβιοτικά έχουν τόσο προληπτική, όσο και επανορθωτική δράση, επαναφέροντας σε ισορροπία την διαταραγμένη μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου.

ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ – ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ

Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι γυναίκες παραπονιούνται για προβλήματα στην ούρηση, τα περισσότερα εκ των οποίων οφείλονται σε κυστίτιδα.

Η κυστίτιδα αποτελεί την πιο συχνή μορφή απλής ουρολοίμωξης και στην πραγματικότητα 20-30% περίπου των γυναικών θα υποστούν την λοίμωξη αυτή τουλάχιστον μία φορά κατά την διάρκεια της ζωής τους.

Το γεγονός πως η ουρήθρα βρίσκεται ανατομικά τοποθετημένη πολύ κοντά στον κόλπο και στον πρωκτό, σε συνδυασμό με την καλοκαιρινή εφίδρωση και την μειωμένη πρόσληψη υγρών σχετίζεται με την αυξημένη εμφάνισή της τους καλοκαιρινούς μήνες.

Συμπτώματα

- συχνουρία
- δυσουρίας (δυσκολία στην ούρηση)
- τσούξιμο
- κάψιμο (αίσθημα καύσους)
- πόνος χαμηλά στην κοιλιά (υπερηβικά)
- αίμα στα ούρα

Εάν διαπιστώσεις ότι έχεις κάποιο από αυτά τα συμπτώματα πρέπει χωρίς χρονοτριβή να απευθυνθείς στον ιατρό σου για τις κατάλληλες εξετάσεις (εξετάσεις ούρων καλλιέργειες κολπικού τραχηλικού υγρού) και την έναρξη της σχετικής αντιβιωτικής αγωγής.

Πώς να προφυλαχθείς

Να πίνεις πολλά υγρά καθημερινώς, να σκουπίζεσαι πάντα από εμπρός προς τα πίσω, να χαλαρώνεις όταν ουρείς για να αδειάζει η κύστη τελείως και να μην καθυστερείς την "επίσκεψή" σου στην τουαλέτα (η κατακράτηση ούρων είναι άριστο υπόστρωμα για την ανάπτυξη φλεγμονής).

Τρόποι θεραπείας

Πέραν της κατάλληλης αντιβιωτικής αγωγής, θα είναι χρήσιμο να πίνεις πολλά υγρά καθημερινώς (12 ποτήρια υγρών). Μπορείς επίσης να πίνεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας σου 1-2 ποτήρια χυμό από κράνα (υπάρχει στα περισσότερα φαρμακεία).

Τέλος, θα είναι καλή ιδέα, πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό σου, να προβείς σε επαναληπτική καλλιέργεια ούρων επτά με δεκατέσσερις ημέρες μετά το πέρας της θεραπείας, για να επιβεβαιωθείς για την πλήρη επιτυχία της θεραπείας σου!

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων ο γνωστός μας HPV, χλαμύδια, μυκόπλασμα, έρπης γεννητικών οργάνων, οξυτενή κονδυλώματα, πυελικές φλεγμονές, HIV, ηπατίτιδες, σύφιλη. Από τη στιγμή, λοιπόν, που μιλάμε για καλοκαίρι, έχουμε να κάνουμε με μια αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα, με σχέσεις καινούριες και ενδεχομένως γρήγορες, άρα όλα τα ανωτέρω μπορούν δυστυχώς και να έχουν την τιμητική τους.

Πώς να προφυλαχθείς

Πρώτα από όλα, φροντίζουμε να εμβολιασθούμε με το εμβόλιο για τον HPV.


Χρησιμοποιούμε προφυλακτικό! Απλό, χιλιοειπωμένο, πολύ αποτελεσματικό. Ναι, μεν, μπορεί να μην μας προστατεύει 100%, όμως μας παρέχει ασφάλεια σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και μας κρατάει ασφαλείς και ακέραιους.

Προσοχή! Εάν, παρ’ όλα ταύτα, έχεις κάποια συμπτωματολογία που σε ενοχλεί ή σε προβληματίζει, επισκέψου αμέσως τον γυναικολόγο σου για έναν έλεγχο (check up), ή για καλλιέργειες (ούρων) και τεστ Παπανικολάου και έτσι θα λυθούν όλες σου οι ανησυχίες!

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ           17:00 - 21:00

ΤΡΙΤΗ                17:00 - 21:00

ΤΕΤΑΡΤΗ           17:00 - 21:00

ΠΕΜΠΤΗ           09:00 - 13:00 | 17:00 - 21:00

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χατζηδάκη 28 & Περσεφόνης

2ος όροφος, 19200 Ελευσίνα

Τηλέφωνο: 210 5543040 | FAX: 210 5543045

Κινητό: 6972301861

Email: miltosadam@yahoo.gr

Facebook: adammiltiadis

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.